Allah is enige schepper! (Sumeyye Sezer)
Allah is enige schepper! (Sumeyye Sezer)

Allah is enige schepper! (Sumeyye Sezer)

Deel 1 – de twee cellen aan het begin

‘’Herinnert de mens zich dan niet dat Wij hem voorheen hebben geschapen toen

hij nog niets was?’’ – Maria, vers 67

 

Zoals meerdere keren in de Koran wordt vermeld, is Allah degene die ons heeft geschapen. Degene die heeft bepaald hoe we eruit komen te zien. Onze ogen, neus, lippen, huid en haar. In miljoenen jaren heeft hij iedereen unieke combinatie gegeven. Deze creatie, deze schepping van de mens, begint bij de moeder en de vader. Hierna zijn er complexe processen voordat er uit enkele cellen, een mens is ontstaan. Allah heeft extreem precieze mechanismen ingezet om de stappen goed te laten verlopen. In de komende teksten zal ik u uitleggen over deze stappen in de ontwikkeling van de mens. Hiervoor beginnen we bij het begin: de eicel en de zaadcel. U zult het wonderbaarlijke proces van de vorming van de mens in grote lijnen begrijpen. De schepping van de mens is slechts een onderdeel van waar Allah toe in staat is. Ons doel is u hieraan te herinneren: de mens is zo complex in elkaar gezet dat er geen ander dan Allah onze Ilah is.

 

“Mama en papa worden verliefd, gaan knuffelen en hierna krijgt mama een baby in de buik.” Het klinkt zo makkelijk als we het uitleggen aan een kind. Na het ‘knuffelen’ van mama en papa zijn er nog veel meer stappen voor er een baby is gevormd.

Het begint met de eicel van de moeder. Iedere vrouw heeft bij haar geboorte 700 duizend eicellen. De meeste gaan verloren en uiteindelijk rijpen er ongeveer 400 uit in de rest van haar leven. Deze rijping wordt de ovulatie genoemd en vanaf de puberteit ovuleert er elke maand een eicel. Hierna blijft deze 12 uur bestaan. In die tijd kan er een zaadcel van de man de eicel bevruchten. Als dit niet gebeurd, zal de eicel opgeruimd worden. Voordat de eicel ging rijpen, werd de baarmoeder voorbereid voor een zwangerschap. Dit gebeurt elke maand opnieuw, waarbij de wanden van de baarmoeder meer bloed en voeding krijgen. Je zou het kunnen zien als een nest dat zich voorbereid om de toekomstige baby op te vangen. Als dit nest niet meer nodig is, omdat er geen baby komt, zal het worden afgestoten in de menstruatie.

 

Stel dat er wel zaadcellen aanwezig zijn die de eicel willen bevruchten. Hoe zien deze cellen eruit? Hoe weten deze zaadcellen waar ze heen moeten zwemmen? Hoe kan het de tocht door de baarmoeder overleven? Dit zijn allemaal vragen waarvoor Allah werkende systemen heeft gemaakt. Hij heeft het mogelijk gemaakt dat slechts een cel van 4 micrometer, oftewel 0.000004 centimeter, de helft van de nodige DNA bevat om een heel nieuw mens te ontwikkelen. Die twee cellen zijn het begin van een wonderbaarlijk mens. Sterker nog, ze bevatten alle informatie voor de vorming van de placenta (moederkoek) die de baby zal gaan voeden. Heeft u al een vergelijkbaar systeem gezien dat door de mens is gemaakt? Nee, alleen Allah is tot zo’n fascinerende schepping in staat.

De zaadcel: een zwemmend visje dat in competitie is met andere zaadcellen om de eicel te bevruchten. Het bestaat uit een kop, wat alle DNA bevat, en een staart. Per zaadlozing komen er 300 miljoen cellen vrij, maar slechts enkele 100 kunnen via de baarmoeder de weg vinden naar de eicel. De staart zorgt dat de zaadcel kan zwemmen. Zoals gezegd is de zaadcel maar een cel: het heeft geen hersenen en heeft dus geen enkel idee wat het moet doen. Toch wordt de zaadcel letterlijk ‘aangetrokken’ door de eicel. Wetenschappers weten nog niet zeker hoe het mogelijk is dat de zaadcel de eicel kan bereiken. Ze denken dat de eicel stoffen maakt die aantrekkelijk zijn voor de zaadcel en ze elkaar zo vinden. Allah heeft zulke ingewikkelde mechanismen gemaakt dat zelfs een eicel, dat geen spoortje verstand heeft, toch zijn functie kan uitvoeren.

 

Als de zaadcellen aan de finish van de zwemwedstrijd zijn, is de winnaar nog niet bekend. Een van hen zal de eicel moeten bevruchten. Dit is niet zo eenvoudig, ze moeten namelijk een stevige laag door om de eicel moeten doorbreken. Deze laag wordt de glashuid genoemd en beschermt de eicel in zijn tocht naar de baarmoeder, na de bevruchting.

Zodra de zaadcel hecht aan de glashuid, geeft het signalen af. Hierdoor kan de kop van de zaadcel de stevige laag doorboren. Hoewel de zaadcel maar 4 micrometer is, is de eicel 30 keer zo groot. Je kan ‘m zelfs met het blote oog zien! Als de zaadcel in de kern in aangekomen, versmelt het met de eicel. De vrouw is vanaf dit punt zwanger.

 

Je kunt eindeloos doorpraten over het begin van de stappen. Hoe weet eicel dat die moet rijpen? Wat is de reden dat de zaadcellen beginnen met zwemmen na de zaadlozing? En de belangrijkste vraag: hoe kunnen twee cellen na versmelting een heel mens vormen? Kan dit allemaal per toeval zijn ontstaan? Zelfs als je een paar eieren, wat melk en bloem bij elkaar gooit, kan er per toeval geen mooie cake uitkomen. Zelfs voor iets simpels als cake moet je exacte hoeveelheden afwegen. Hoe kan het dan dat de mens, dat veel ingewikkelder in elkaar zit dan een cake, wel door toeval in elkaar zijn gezet?

 

Zoals gezegd is dit in grote lijnen de startlijn voor ieder mens. Zonder al te diep erop in te gaan, kunt u begrijpen hoeveel stappen er zijn waarin in een fout kan ontstaan. In het dagelijkse leven staan we er nooit bij stil hoe speciaal het is dat we bestaan en hoe lastig het is om een mens te scheppen. Laat staan dat de mensen nadenken over wie ons dit allemaal heeft gegeven. We hopen dat u na het lezen van deze reeks teksten zult begrijpen dat de mens, vanwege zijn complexiteit, door geen enkel ander dan Allah kan zijn geschapen. De eerste stap is inzien waar Allah toe in staat is. Ik vertel over de mens, maar denk ook eens aan de bomen die ons zuurstof geven, de ozonlaag die ons beschermd voor de gevaarlijke stralingen van de zon en het water dat onze dorst lest. Na het stilstaan bij deze wonderen die in perfecte samenhang met elkaar werken, zal er geen andere conclusie zijn dan dat Allah onze enige Ilah is.

Sümeyye SEZER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel 2 – de baarmoeder

“Hij is het, Die u in de baarmoeder vormt zoals Hij wil; er is geen andere God dan Hij, de Almachtige, de Alwijze.” Ali Imraan, 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord